Οδηγίες λειτουργίας Σχολείου

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΜΕ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 28/9/2020 ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΠΟΛΥΠΌΘΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΟΛΟΉΜΕΡΟ 08:15 ΜΕ 13:15 Ή 15:00 ΚΑΙ 16:00 (ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ).

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΦΕΤΙΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΣΟΥΜΕ (ΕΙΤΕ ΣΥΜΦΩΝΟΎΜΕ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΎΜΕ) ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.

  1. ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΟΡΤΑ (ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ) ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 08:00π.μ. (οπότε και θα ανοίγει η πόρτα) ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΜΑΣΚΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ή ΤΗΝ ΤΑΞΗ και ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ.
  2. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ (ΕΙΝΑΙ 20 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΊΣ τους δήλωσαν στην αίτηση που έκαναν για την εγγραφή τους στο ολοήμερο ότι ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ) ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΝΩΡΊΤΕΡΑ (ΠΡΙΝ ΤΙΣ 08:00) ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΠΟΡΤΑ του σχολείου (από τη πλευρά του κοιμητηρίου).
  3. Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής / χειρουρ-γικής), δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη, λαμβάνει απουσία και αν έχει έρθει με τη συνοδεία του γονέα επιστρέφει μαζί του στο σπίτι, ενώ, αν έρθει μόνος οδηγείται και παραμένει σε ειδικό χώρο του σχολείου , με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του που θα ειδοποιηθούν για να τον παραλάβουν.
  4. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΕΚΠ/ΚΟΙ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙ’ ΑΥΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΡΕΦΕΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ.
  5. Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ (ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ) ΠΑΝΤΑ ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΜΑΣΚΑ.
  6. ΤΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ. ΕΚΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΦΟΡΑΝΕ ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ. ΤΟ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ.

Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΣΥΠΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

Επίσης θα γίνει εκπαίδευση των παιδιών για τη σωστή χρήσης της μάσκας (καλο είναι να γινει και στο σπιτι).

  1. Για τους μαθητες του ολοημερου η σίτιση μαθητών, γίνεται σύμφωνα με τους υγειονομικούς όρους και τις συστάσειςμε μέριμνα για την αποφυγή ανάμειξης και αλληλεπίδρασης μαθητών διαφορετικών τμημάτων. Εναλλακτικά, προκρίνεται η σίτιση των μαθητών σε άλλο χώρο (π.χ. στον προαύλιο τηρώντας την ενδεδειγμένη απόσταση κλπ.) γι’ αυτό το λογο προτεινουμε ως σχολείο αν είναι δυνατον και συμφωνείτε να στελνετε κατι που δεν θα χρειαζεται τραπεζι και μαχαιροπηρουνα ώστε τα παιδια να τρωνε στην αυλη του σχολειου χωρις να συγχρωτίζονται (όπως γινοταν στα θρανία-τραπεζια τα προηγουμενα χρονια) μιας και είναι μεγαλος ο αριθμος των παιδιων. Αν παλι δε συμφωνείτε βαλτε ότι φαγητό θελετε και θα τρωνε στα θρανίο τους. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΕ ΜΠΟΛ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ (ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ) ΣΕ ΤΣΑΝΤΑΚΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΟΝΕΑΣ ΔΕ ΘΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΦΑΓΗΤΟ. Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟ ΟΛΗΜΕΡΟ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ. ΑΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΘΕΛΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ. ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΔΕ ΦΕΥΓΕΙ ΝΩΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΧΟΛΑΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 13:15 ΕΙΤΕ ΜΕΤΑ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ.

Προβλέπεται αποχή από το σχολείο όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με τον κορωνοϊό COVID-19, για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι πυρετός, βήχας ή και άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν όπως:
·Δυσκολία στην αναπνοή
·Μυαλγίες
·Ρίγος
·Πονοκέφαλος
·Δυσκαταποσία
·Ρινική καταρροή/συμφόρηση
·Ναυτία / έμετος
·Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

Τα παιδιά και τα μέλη του προσωπικού που εμφανίζουν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 απαγορεύεται να προσέρχονται στο σχολείο.

Συστήνεται προς τους γονείς ο έλεγχος των παιδιών για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων (και με θερμομέτρηση) πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι.

Σας παρακαλουμε μη στελνετε τα παιδια στο σχολειο όταν υπαρχει υποψία αδιαθεσίας γιατι το παιδι μολις εμφανισει κατι θα απομονωθει όπως προβλεπεται σε ειδικο χωρο που εχουμε ορισει και θα κληθείτε να το παραλαβετε για να το δει και γιατρός. ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΨΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ COVID ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ ΟΔΗΓΙΕΣ.

Εάν κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19
· Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού
· Απομόνωση σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη,
μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας
· Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής
· Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε
επιφάνειες μετά την αναχώρηση του παιδιού με χρήση εξοπλισμού ατομικής
προστασίας.
· Ιατρική αξιολόγηση και σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού,
εφόσον το παιδί εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
· Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση και κατ’
οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει
κανονικά τη λειτουργία του

Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι θετικό
· Ενημερώνεται άμεσα ο διευθυντής/τρια της σχολικής μονάδας και ο ΕΟΔΥ
· Ο ΕΟΔΥ ή άλλη αρμόδια υπηρεσία σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο
επικοινωνεί με τον υπεύθυνο της σχολικής μονάδας για να γίνει η
επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του
κρούσματος (προσωπικού και παιδιών κλπ.),
· Ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες
των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα.
· Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει μετά την παρέλευση
τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του
· Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί της ίδιας ομάδας/τμήματος θα
απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της
υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα
επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες. Για τα απαραίτητα μέτρα στην περίπτωση
εκπαιδευτικού με θετικό τεστ ο οποίος/η οποία έχει έρθει σε επαφή με
περισσότερα άτομα ή τμήματα, θα πρέπει να γίνεται ειδική κάθε φορά
εκτίμηση κινδύνου.
· Επιπρόσθετα, η απομάκρυνση παιδιών/ προσωπικού άλλων τμημάτων ή και
ολόκληρου του σχολείου θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την
εκτίμηση κινδύνου που θα προκύπτει κατά την ιχνηλάτηση των επαφών.

Καταγραφή και προσμέτρηση απουσιών
1. Οι απουσίες μαθητών σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19 καταγράφονται, αλλά δεν προσμετρώνται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Αν νοσεί από κορωνοϊό COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
β) Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας. Οι ομάδες μαθητών αυξημένου κινδύνου είναι οι ακόλουθες:
i. Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από έξι (6) μήνες
από την ολοκλήρωσή της.
ii. Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι απόδώδεκα (12) μήνες.
iii. Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από είκοσι τέσσερις (24) μήνες.
iv. Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία.
v. Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4 <500).
vi. Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone >20mg/μέρα).
vii. Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια.
viii. Μαθητές με αιμοδυναμικά σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια.
ix. Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ίνωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή μαθητέςμε σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου.
x. Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.
γ) Μαθητής που έχει υποβληθεί σε μοριακή διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό COVID-19 και για όσο χρόνο αναμένει την έκδοση του αποτελέσματος.
Για τους μαθητές που απουσιάζουν εντασσόμενοι στις παραπάνω ευπαθείς ομάδες, προβλέπεται η παρακολούθηση μαθημάτων μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

Εφαρμογή της εξ αποστάσεως ενημέρωσης και συζήτησης εκπαιδευτικών με τους γονείς (αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι ή να ενημερωθείτε για την πρόοδο του παιδιού), η οποία πρέπει να προτιμάται εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι.

 

Ο Δ/ΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ